În timp ce păunii provoacă admiraţia necontestată a celor mici, porumbeii - pe cari cel care-şi face promenada prin Cişmigiu a avut ocazia să-i vadă şi în jurul pavilionului de ape - sunt lăsaţi să-şi vadă liniştiţi de micile lor "ocupaţiuni". Ilustraţiunea Română 3 mai 1938
În primăvara aceasta turburătoare, care strecoară în suflete şi inimi neliniştea zilelor cu prea mult soare, cu prea mult parfum de garoafe, frumosul şi melancolicul nostru Cişmigiu a cunoscut o afluenţă neobişnuită de perechi, care îşi şopteau cine ştie ce eterne nimicuri pentru o relativă eternitate, cari rătăceau prin aleile cele mai puţin populate şi luminate. În special noile cărări deschise de puţină vreme din spre Strada Ştirbey-Vodă au fost foarte mult frecventate.
PENTRU ROMANTICI. Şi adesea - deşi îndrăgostiţii nu ştiu să vadă altceva decât pe partenerul care şi l-au ales - pe aleile cele noui, se auzeau exclamaţii de surprindere, în faţa peisajului nou, pe care arhitectul Rebhun l-a deschis aici, probabil tot în intenţia de a oferi sentimentalilor un locşor unde să uite ororile oraşului tentacular.
Într'adevăr, s'a creiat aici, pe un petec de loc, o împărăţie de vis, în care evoluiază, ca în basmele copilăriei, păuni cu coada somptuoasă, porumbei guşaţi, mândri de haina lor de pene, iepuraşi sfioşi şi lacomi. Toată această lume minoră are un regat al ei. Sunt două insule în care se adăpostesc porumbeii, la etajele de deasupra şi iepuraşii şi păunii la parter.
PENAJ UNIC. Păunii sunt trei. Bărbatul cu un superb penaj albastru şi verde ciuguleşte cu mândrie şi demnitate prin iarbă. Nu e prea prietenos şi, atunci când grupul curioşilor cari s'a oprit să-l admire s'a mărit prea tare, întoarce cu dispreţ evantaiul superb al unei cozi, care pare o adevărată paletă de pictor, prin bogăţia culorilor ce le conţine.
Două lucruri di