1.538.554.924.48 8 de euro si cativa centi. Un trilion, peste cinci sute de miliarde si restul de cifre a afisat ceasul datoriilor Germaniei, la 15 ianuarie 2009. In fiecare secunda, datoria creste cu 4439 de euro. In primul trimestru al anului trecut, erau doar 474 de euro. Sunt datorii de stat, le plateste contribuabilul, din impozite si taxe. Un ceas care o ia razna provoaca teama. Iar populatia din Germania a inceput sa se teama: de somaj, de insolventa privata, de recesiune. Peste jumatate dintre subiectii unui sondaj de opinie, pe tema „nelinisti sociale ca urmare a crizei economice”, le vad ca posibile. Iar unul din trei ar iesi in strada, la proteste. O scurta consolare pentru unii e masinuta cea noua, din garaj.
Furia oamenilor
Sondajul a fost facut pe 501 de subiecti, si publicat de Bild am Sonntag, care indica drept sursa Institutul Emnid. Acestui sondaj i se alatura alte mii de luari de pozitii, in dezbaterile din Internet. Focus.de scrie despre „temerile sefului DGB (Federatia Sindicatelor Germane), Michael Sommer, cu privire la nelinistile sociale ca urmare a crizei economice“, dar si despre faptul ca ministrul german de interne, Wolfgang Schäuble (CDU) socoteste aceste nelinisti ca „neintemeiate“.
Candidata SPD la presedentia Germaniei, Gesine Schwan, a spus, citata joi de publicatia Münchner Merkur, ca „in doua sau trei luni, furia oamenilor ar putea creste semnificativ“. „Cand nu se mai intrevede o raza de speranta, ca situatia se imbunatateste, atunci starea de spirit poate deveni exploziva“ a adaugat Schwan. Presedintele in functie, Horst Köhler, a contrazis-o. Cei doi sunt contracandidati, la alegerile prezidentiale din 23 mai.
Ministrul economiei germane, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) a criticat apelul sefului sindicatelor din industria chimica, Hubertus Schmoldt, care intentioneaza sa faca din 1