Vicepresedintele CNA, Ioan Onisei, a declarat la RFI ca e probabil ca institutia sa dea sanctiuni posturilor care au tratat in mod panicard seismul de sambata seara. "Din pacate, nu este prima oara cand foarte multe dintre posturile de televiziune si indeosebi cele de stiri abordeaza intr-un mod catastrofic, as spune, evenimente de genul celui care s-a petrecut sambata", a declarat Onisei.
Rep : Ce spune legea aici, ce puteti face dvs. ?
I.O. : Noi putem sa dam si sanctiuni, putem sa formulam si recomandari, am mai facut-o si cu alte prilejuri, probabil ca o vom face si de data aceasta, pentru ca mai ales in situatii de genul acestora, jurnalistul trebuie sa fie cat mai echilibrat si sa incerce sa reflecteze si opiniile autoritatilor competente in domeniu.
Rep : Am vazut cu totii imagini insotite de muzica rupta parca din filmele de la Hollywood cu catastrofe naturale, marturii ale unor oameni de pe strada care vorbesc despre moarte, desi in acest caz nu a murit nimeni. Ce efecte au toate acestea asupra telespectatorului ?
I.O.: Efectul nu poate sa fie decat unul nociv, asa cum efectele sunt nocive si in cazul multor altor categorii de exagerari, pentru ca din pacate constatam o recrudescenta a genului acestuia de abordari de tip panicard, de tip senzationalist, o recrudescenta a vulgaritatii si agresivitatii in general.
Rep : Au reusit aceste posturi sa-i sperie pe romani sau romanii s-au obisnuit deja cu acest gen de televiziune de senzatie ?
I.O. : Cred ca oricum lucrurile acestea sperie. Este vorba de canale care sunt in general canale serioase, care se bucura de o audienta notabila si cred ca ele ar trebui sa-si pastreze tinuta si, daca vreti, orgoliul de tip profesional. Cred ca goana dupa rating trebuie stopata, mai ales in cazul unor evenimente de genul seismului de sambata.
Rep : Ce fel de sanctiuni