Mari congrese internaţionale de medicină strâng toată elita medicilor, care discută câteva zile o singură temă: durerea de spate. Unii susţin că o parte de vină în atât de desele dureri de spate o poartă încă neadaptarea totală a organismului omenesc la poziţia pe două picioare.
Când omul a devenit împăratul tuturor vietăţilor, tocmai fiindcă s-a ridicat în două picioare, asupra spatelui, în speţă, asupra coloanei vertebrale apasă o mulţime de presiuni. La toate acestea se adaugă şi prostul obicei al omului modern de a fi sedentar şi din lipsa de mişcare muşchii spatelui nu se dezvoltă şi nu au vigoare.
Explică acest capitol foarte important din medicină Carmen Pârşu, chirurg la Clinica de ortopedie a Spitalului Colentina. Cea mai frecventă durere de spate vine de la atât de bârfita lombosciatică. Când durerea rămâne localizată doar în zona şalelor, această suferinţă se numeşte lumbago. Dacă însă se exercită apăsări asupra rădăcinilor nervoase şi durerea coboară pe picior, afecţiunea se numeşte lombosciatică. De multe ori populaţia se întreabă care este diferenţa de semne între lombosciatică şi o criză de pietre la rinichi. Ei bine, durerea lombosciatică nu dă ecouri dureroase în abdomen, cum se întâmplă la mişcarea unei pietre din aparatul rinichiului. În colica renală mai apar şi alte simptome, cum ar fi urinare frecventă, cu dureri, simptome care nu apar în lombosciatică.
Dar durerile de spate sunt pricinuite şi din alte motive. De exemplu, în artroză. Adică din degradarea articulaţiilor mici dintre vertebre. Uneori cresc osteo-fite, depuneri osoase care micşorează canalul cu măduvă al coloanei vertebrale şi, firesc, apar dureri. Dureri de spate se înregistrează şi când există deformări ale coloanei, în scolioză. Tumorile şi metastazele canceroase chinuiesc vertebrele şi apar dureri.
Mari congrese internaţio