Strazile din Bucuresti cu cele mai multe imobile incadrate in clasa I de risc seismic sunt Lipscani, Calea Victoriei, Franceza, Grigore Cobalcescu si Baratiei, toate aflate in zona centrala a orasului si avand cel putin opt imobile intr-un stadiu avansat de degradare a structurilor de rezistenta, potrivit unei analize a ZF realizate pe baza datelor de pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
In cadrul categoriei „clasa I de risc seismic care prezinta pericol public" au fost expertizate 115 imobile din Bucuresti, cu o suprafata construita desfasurata de peste 425.000 de metri patrati si aproape 3.500 de apartamente.
Imobilele incadrate in clasa I de risc seismic prezinta pericol major de prabusire in cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter.
O a doua categorie cuprinde imobilele din „clasa I de risc seismic", unde au fost incadrate 257 de imobile cu o suprafata de peste 350.000 mp si un numar total de 2.678 de apartamente.
Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, declara recent ca circa 4.000 de locuinte din Bucuresti s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 6,5 grade pe scara Richter, majoritatea dintre acestea fiind construite inainte de al Doilea Razboi Mondial.
Media de varsta a cladirilor din Bu-curesti expertizate in clasa I de risc seismic este cuprinsa intre 70 si 130 de ani, dar potrivit lui Polizu probleme ar putea avea inclusiv cladirile realizate mai recent, din cauza ritmului haotic in care s-a construit in ultimii ani.
In cazul cladirilor noi, cele mai afectate ar putea fi imobilele inalte, astfel ca bucurestenii nu s-au inghesuit sa cumpere apartamente la inaltime, aflati inca sub influenta cutremurelor din urma cu 20-30 de ani.
„Sentimentul meu este ca romanii au inca retineri in a cumpara apartamente la etajele s