In conditiile in care bonele din Bucuresti au ajuns, ignorand criza financiara, sa ceara si pana la 150 lei pentru un program de 10 ore pe zi, multi dintre parinti si-au facut calculul ca ar iesi mai ieftin daca si-ar inscrie copilul chiar la una dintre gradintele de fite.
In plus, in taxa multe gradinite includ si optionale, precum muzica, dans, pictura, modelaj, actorie, bune maniere, marionete, club de stiinte, karate, dar si "educatie antreprenoriala".
Limbile straine care se predau la cele mai multe gradinite sunt engleza si franceza, dar si spaniola, germana intensiv sau chiar limba japoneza. Nu lipsesc nici lectiile de muzica predate la unele gradinite chiar de vedete, precum Catalin Crisan.
Desi unele sunt tinute la secret, tarifele la gradinitele din zonele de fite ale Capitalei variaza, in general, intre 900 si 1.300 lei pe luna, serbarile si excursiile fiind taxate separat.
In plus, si transportul copiilor cu microbuzul de la "gradi" acasa si retur se tarifeaza separat, fiind de cateva zeci de euro pe luna, in functie de zona.
Parintii pot opta pentru program scurt, adica intre orele 8 si 13, sau pentru varianta lunga, care se termina in general la orele 17-18, in functie de gradinita, diferenta de pret intre cele doua variante fiind in medie de 200-300 de lei.
In plus, unele gradinite particulare, precum cea a jurnalistei Adriana Bahmuteanu, ofera parintilor posibilitatea de a-si urmari de la serviciu, pe calculator, copiii, printr-un sistem performant de supraveghere.
Asa ca, chiar daca sunt mai scumpe, multi parinti prefera sa isi dea copii la gradinite private unde in grupa sunt maxim 10 prichindei, in timp ce la gradinitele de stat grupele ajung uneori si pana la 30 de copii.
Gradinitele particulare primesc si copii mai mici de doi ani, dar si bineinteles,