Lumea se straduieste cu greu sa-si revina de pe urma celei mai severe crize economice din ultimele decenii, asa ca ultimele avertismente cu privire la o posibila pandemie de gripa porcina nu fac decat sa acumuleze tensiunea intr-o populatie deja stresata si anxioasa fata de ziua de maine.
Virusul care baga in sperieti o lume intreaga este o radacina noua a gripei porcine, care a facut deja 103 victime in Mexic si s-a extins si in Statele Unite.
Cazuri de persoane suspecte de imbolnavire s-au semnalat si in Canada, Noua Zeelanda, Australia, Spania, Israel, Franta, Danemrca, Marea Britanie, Columbia si Brazilia.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a precizat ca noua molima "este o urgenta de sanatate publica de importanta internationala", deoarece poate foarte rapid deveni o pandemie - raspandindu-se global extrem de rapid.
Banca Mondiala estima in 2008, potrivit Reuters, ca o pandemie de gripa ar costa 3 trilioane de dolari si ar determina o scadere cu 5% al produsului global brut.
Prin comparatie, epidemia de gripa aviara, care a facut ravagii in Asia, in 2003, (775 de morti din 8.000 de persoane infectate in 25 de tari), a costat regiunea 40 de miliarde de dolari.
In epoca globalizarii, orice boala contagioasa se poate raspandi cu o viteza uimitoare. Calatoriile cu avionul au facut ca orice virus sa poata ajunge, teoretic, la mii de kilometri distanta in decurs de ore sau zile - in trecut ar fi fost vorba de luni intregi.
Modernitatea este o sabie cu doua taisuri. Cu cat sistemul international este mai interconectat si mai eficient, cu atat virusii se raspandesc mai repede.
E drept, si combaterea acestora se poate face mai usor intr-o retea - pana la un punct, insa. Socurile mari, sistemice - pandemiile, crizele economice, expun sistemul la posibilitatea unei prabusiri masiv