Studiul realizat de Federaţia “Solidaritatea Sanitară” din România, Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi şi Ministerul Sănătăţii, relevă faptul că circa 1200 de asistenţi medicali şi 200 de medici au plecat la muncă în străinătate în ultimii doi ani.
Potrivit Agerpres, motivele plecării îl constituie dorinţa unor câştiguri mai mari. Studiul arată că subiecţii sunt nemulţumiţi de salarizarea este proastă din România, de condiţiile de muncă necorespunzătoare şi de slaba dotare cu aparatură medicală.
Specialiştii susţin că, deşi numărul persoanelor care au plecat la muncă în străinătate nu este mare, plecările survin pe un fond de deficit de personal deja existent, fapt ce agravează în mod semnificativ problemele în sistemul sanitar.
Cercetarea a scos în evidenţă faptul că, la ora actuală 11,4 la sută din unităţile sanitare au un deficit sever de personal, iar 54 la sută unul mediu. Deficitul cel mai mare este în cazul medicilor, urmaţi îndeaproape de asistenţii medicali.
Cercetarea constată o migraţie importantă a forţei de muncă calificată şi din sistemul de stat la cel privat.
Pentru combaterea fenomenului, managerii intervievaţi propun aducerea nivelului salariului cît mai aproape de cel din mediu privat şi din UE, precum şi posibilitatea recrutării încă de pe băncile şcolii a viitoarelor cadre medicale.
Cercetarea a fost efectuată în cadrul proiectului: Cartea verde asupra forţei de muncă din sistemul de sănătate la nivel european.