RECONVERSIE. Un bancher şi un director din Ministerul Sănătăţii au trecut de la cele lumeşti la cele sfinte. Sursa: Feri Predescu
La cinci kilometri de comuna constănţeană Crucea, între nişte dealuri împădurite, se înalţă o mănăstire de maici, în mijlocul căreia se află o bisericuţă de lemn. Părintele Ilarion, preotul duhovnic al mănăstirii, slujeşte de doar două săptămâni, dar parcă e aici de când lumea.
Ceea ce nu ştiu mulţi dintre localnici sau enoriaşii care vin în pelerinaj este că, până de curând, părintele se numea Dan Ion şi că ani la rândul a ocupat funcţia de director de bancă. Când am ajuns la Mănăstirea Sfânta Cruce, sute de credincioşi ascultau slujba de sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, arhiepiscop al Tomisului. Alături de el se afla un sobor de preoţi, printre care şi părintele Ilarion.
„Este venit acum, de curând, ca preot monah, dar este un bun creştin de foarte mulţi ani”, ne povesteşte Florica Dănilă, care îl cunoaşte pe Dan Ion din anii ’90. „Părintele duhovnic Ilarion este un om ales care a învăţat carte destulă, a slujit la bancă, director, dar întotdeauna a fost un om cu credinţă. Rămas văduv şi aşezându- şi copiii la locul lor, după ce a mers la mai multe mănăstiri şi nelipsit de la slujbe, avea această preocupare de a se apleca asupra scrierilor sfinţilor părinţi, iată că a cerut să primească haina monahală şi cu bucurie i-am îndeplinit dorinţa”, mărturiseşte cu mândrie arhiepiscopul Tomisului.
„Nu mi-e dor de nimic de ce am lăsat în urmă”
Fostul bancher Dan Ion, 53 de ani, este tatăl unei fete, care are afacerile ei la Bucureşti, şi al unui băiat, artist plastic la Paris. Soţia i-a murit în urmă cu câţiva ani, răpusă de o boală nemiloasă. „Trecerea de la viaţa lumească spre religie s-a făcut foarte lin, firesc, era un gând vechi, a fost