Cazuri de gripa porcină sunt înregistrate în fiecare an, în rândurile oamenilor care cresc porci sau trăiesc în apropierea acestor animale. Totuşi, nu sunt rare cazurile în care gripa s-a răspândit de la om la om.
Simptomele bolii sunt febra, dezorientarea, rigiditatea încheieturilor şi stările de vomă. În fază avansată, bolnavul are dese pierderi de cunoştinţă.
De la om la om
În cazul transmiterii de la om la om, simptomele sunt aceleaşi cu ale gripei obişnuite: febră, apetit scăzut şi tuse. Totuşi, unii dintre cei diagnosticaţi cu gripa porcină au acuzat şi stări de greaţă, vomă şi diaree. O persoană infectată poate transmite virusul prin tuse şi strănut. Totuşi, cele mai dese cazuri sunt acelea în care persoanele ating cu mâna obiecte infectate şi duc apoi mâna la gură sau la nas.
Un purtător al virusului este contagios în primele cinci zile de boală. În cazul copiilor, perioada este de 10 zile.
Cazuri în lume
Istoria epidemiilor de gripă porcină începe în februarie 1976, când un recrut american a acuzat neobişnuite stări de oboseală. A murit a doua zi după ce a anunţat că se simte foarte rău.
După numai câteva zile, patru dintre colegii săi au fost spitalizaţi. Specialiştii din sănătate aveau să anunţe, după câteva săptămâni, că este un caz de gripă porcină. Aceştia au lansat alarma naţională, susţinând că întreaga populaţia trebuie vaccinată. Preşedintele de atunci, Gerald Ford, şi-a dat consimţământul pentru începerea campaniei de vaccinare. Efortul a fost considerat exagerat, iar campania - întreruptă. Totuşi, 24% dintre americani au fost vaccinaţi.
Mai târziu, 500 de oameni au avut de suferit din cauza vaccinului. Ei au fost diagnosticaţi cu sindromul Guillain-Barre. Dintre aceştia, 25 au murit.
În august 2007, autorităţile filipineze au iden