Autorităţile locale primesc mai multe atribuţii ca urmare a descentralizării. Primarii vor putea decide cine să conducă spitalul sau şcoala din localitatea pe care o manageriază, să hotărască cum se face promovarea turistică a respectivei localităţi sau cum arată aeroportul sau autogara din „parohie”. Sursa: Andrei Spirache
Procesul de descentralizare va determina transferul de atribuţii în educaţie, sănătate, ordine şi siguranţă publică, cultură, asistenţă socială, transporturi şi agricultură, începând cu luna mai, conform unui document guvernamental obţinut de Mediafax.
Astfel, în portofoliul administraţiei locale vor ajunge oficii agricole, spitale, direcţii ale Registrului Auto, cinematogra fe, porturi şi aeroporturi. Situaţia va impu ne modificarea principalelor legi administrative. Proiectele de descentralizare trebuie să fie gata până lunea viitoare, respectiv pe 4 mai.
Metroul trece la Oprescu
Descentralizarea în domeniul transporturilor presupune trecerea porturilor fluviale, a inspecţiei rutiere şi a metroului în subordinea primăriilor.
Astfel, în Capitală se pot pune bazele acelei Autorităţi Metropolitane de Transport în ceea ce priveşte infrastructura Bucureştiului, care se crampona până acum de faptul că metroul era în subordinea Ministerului Transporturilor. Un alt avantaj obţinut de autorităţile locale este administrarea plajelor, care, până acum, era în subordinea Ministerului Mediului.
La capitolul „bătăi de cap”, edilii se vor confrunta cu problemele pe care le presupune administrarea serviciilor de asistenţă socială, aflate până acum în subordinea consiliilor judeţene.
„Rămâne de văzut ce servicii pot fi preluate de autorităţile locale, astfel încât să nu le fie afectată funcţionarea. Pentru că sunt servicii specializate pentru care este nevoie de personal