Cântă la vioară încă de la o vârstă foarte fragedă, pasiunea pentru muzica lăutărească a moştenit-o de la unchii săi şi a învăţat să cânte de la bătrânii lăutari din satul natal. Mihai Berchi a cântat în faţa publicului pentru prima dată la vârsta de 12 ani. Atunci a avut un spectacol alături de alţi copii care studiau vioară la Căminul Cultural din localitatea Lechinţa. De atunci a ştiut ce va face toată viaţa sa: va cânta la vioară!. A crescut alături de muzicanţi şi mai târziu a reuşit să le insufle pasiunea pentru muzică şi fiilor săi, care în prezent studiază vioară şi contrabasul.
,, Aşa cum eu am moştenit pasiunea pentru muzică de la fraţii mamei mele care au fost şi ei lăutari, copii mei s-au îndreptat şi ei înspre muzică. Cel mic este elev la Liceul de Muzică şi studiază vioara, iar cel mare este în clasa a XII-a la un liceu din Cluj-Napoca şi studiază contrabas”, povesteşte cu mândrie Mihai Berchi.
În 1981 a ajuns la Bistriţa iar din 1984 a cântat muzică lăutărească la Restaurantul Coroana de Aur până în 1991. În prezent este membru al ansamblului profesionist ,, Dor Românesc” condus de maestrul Ştefan Cigu, iar în paralel are o colaborare cu restaurantul Crama Veche, unde poate fi ascultat în fiecare seară. A fost membru al ansamblurilor ,,Cununa de pe Someş” şi ,,Balada” cu care a participat la concursuri şi festivaluri în toată Europa şi cu care a câştigat o mulţime de premii.
A cântat cu mari artişti
Deşi nu are studii de specialitate a urcat pe scenă alături de mari artişti ai ţării. Cu ansamblul ,, Dor Românesc” a cântat alături de Gheorghe Zamfir. Întâlnirea cu domnul Zamfir, care este unul dintre modele pe care încerc să le urmez în cariera,a fost foarte emoţionantă, însă ne-a învăţat ce înseamnă profesionalism. Dimineaţa am avut o singură repetiţie şi seara am urcat pe scenă fără nicio pro