Operaţiunile de „împachetare“ a combustibilului nuclear uzat sunt aproape de finalizare, iar transportul se va face în această vară într-o uzină de procesare din Federaţia Rusă. Procedurile pentru dezafectarea reactorului de lângă Bucureşti vor dura 11 ani. Vor rămâne în funcţiune reactoarele nucleare de la Cernavodă şi de la Piteşti. Repatrierea în Rusia a combustibilului uzat, provenit de la reactorul nuclear de la Măgurele se va realiza şi cu un sprijin financiar american, în valoare de cinci milioane de dolari. Pe lângă aceşti bani, statul român le va plăti ruşilor 720.000 de euro pentru ca deşeurile rezultate în urma prelucrării celor 200 de kilograme de combustibil nuclear uzat, S36, înalt îmbogăţit în uraniu, să nu se mai întoarcă în România.
Transportul va avea loc în vara acestui an în condiţii de siguranţă extremă şi face parte din programele internaţionale pentru neproliferarea armelor nucleare, susţinute de SUA, Federaţia Rusă şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. „Combustibilul nuclear se află acum în mediu umed, este inofensiv, dar dacă este depăşit termenul de stocare, de 40-50 de ani, devine periculos ”, spune Mitică Drăguşin, director pentru Siguranţă Nucleară la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN) din comuna Măgurele, judeţul Ilfov.
Termenul de stocare a combustibilului, expirat
Combustibilul nuclear uzat S36 are o vechime de 52 de ani, având în vedere că reactorul nuclear de la Măgurele, livrat României de fosta Uniune Sovietică, a fost pus în funcţiune în 1957.
Pachetele de combustibil nuclear se află într-un buncăr subteran şi sunt acoperite de un strat de apă distilată de patru metri adâncime Foto: Petrică Tănase
În acest moment, termenul de siguranţă a fost depăşit cu cel puţin doi ani. Angajaţii IFIN susţin însă că în zona