Cotatiile CDS-urilor pentru Romania s-au ajustat puternic dupa incheierea negocierilor cu Fondul, perceptia de risc devenind mai buna decat a Ungariei.
Costul asigurarii contra riscului de credit pe Romania, reflectat in cotatiile asa-numitelor CDS (credit default swap), a scazut cu peste trei puncte procentuale fata de varful atins in martie, cotatiile coborand la circa 4,37 puncte pe fondul ameliorarii perceptiei de risc de tara.
Spre exemplu, la un imprumut de un milion de euro, asigurarea riscului romanesc costa acum 43.700 de euro, fata de 74.000 de euro in martie. Acest cost se poate adauga la pretul de baza al unei finantari, cum ar fi rata EURIBOR pentru o anumita scadenta.
Apare astfel perspectiva ieftinirii finantarilor in valuta si chiar a deschiderii accesului la emiterea de eurobonduri, avand in vedere ca, mai ales in ultimii doi ani, CDS-urile au devenit un reper puternic in evaluarea riscului de credit si implicit in stabilirea costului unei finantari.
"CDS-urile au scazut mult fata de varful din martie, iar asta, alaturi de acordul de finantare externa si reducerea rezervelor minime, ar trebui sa impulsioneze creditarea in valuta. Dar potrivita pentru economia romaneasca nu este creditarea in valuta, ci creditarea in lei", comenteaza Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El se asteapta ca in urmatoarele luni cotatiile CDS sa se stabilizeze la nivelurile actuale.
Aceste cotatii se misca insa mai mult in functie de perceptii si mai putin pe baza unor analize fundamentate. Asa se face ca raman foarte volatile, inregistrand deja o crestere fata de minimul de circa 3,88 puncte inregistrat in prima parte a lunii aprilie, dupa ce autoritatile au anuntat incheierea negocierilor cu FMI pentru pachetul de finantare de aproape 20 mld. euro.
Perspectiva obtinerii unei sume atat de mari a corectat in