Gala UNITER are loc astă-seară, la ora 21.00, şi va dura aproape trei ore. Ceremonia cunoaşte anul acesta o premieră. Spectacolul se va desfăşura într-un studio al Televiziunii Române şi va fi difuzat în direct, pe TVR 1. Austeritatea bugetară a impus o soluţie mai puţin costisitoare. Locul de premiere nu mai este scena Teatrului Naţional, ca până acum. Bugetul manifestării, care era de 320.000 de lei, după declaraţia Aurei Corbeanu, vicepreşedinte al UNITER, a fost redus la jumătate.
Inconvenientele privesc atât publicul, cât şi invitaţii speciali, care confereau un plus de strălucire galei.
Tompa Gabor, nominalizat pentru „Trei surori“ Foto: Agerpres
Nu vor mai participa personalităţi din străinătate, iar capacitatea de 180 de locuri a studioului permite numai prezenţa membrilor juriului şi a celor nominalizaţi la premii. Juriul care acordă premiile este format din Ştefan Caragiu, Ion Cocora, Mircea Rusu, Cornel Todea şi Ileana Lucaciu.
Aşteptată cu nerăbdare de cei mai mulţi oameni de teatru şi iubitori ai scenei, Gala Premiilor UNITER a fost contestată şi anul acesta. Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu, s-a declarat nemulţumit de prestaţia juriului pentru nominalizări, iar regizorul Alexandru Tocilescu a declarat că, personal, nu este interesat de aprecierea UNITER. Ei se alătură mai vechilor reproşuri aduse galei de Andrei Şerban sau de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie.
Candidaţi la distincţii
-Un juriu format din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu a decis nominalizările pentru actuala ediţie a galei.
-Cel mai bun spectacol: „Trei surori“, în regia lui Tompa Gabor, „Omul pernă“, montat de Radu Afrim, „Ivona, principesa Burgundiei“, pus în scenă de Bocsárdi László
-Cel