Primele doua luni ale anului au confirmat ca nu se va adeveri niciunul dintre scenariile privind Romania care porneau de la premisa ca investitiile straine directe se vor prabusi, iar transferurile de bani de la muncitorii din strainatate se vor opri, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group - actionarul majoritar al BCR.
"Golul financiar pe care tara trebuie sa il umple este mai mic decat ar crede multi. Romaniei ii va fi pusa la dispozitie o suma foarte mare prin imprumutul de la FMI. 10 miliarde de euro vor ajunge direct in economie, iar in urmatorii ani, alte 30 miliarde euro vor putea fi accesate de Romania din fonduri UE. Aceste sume s-ar traduce prin aproximativ 8 miliarde de euro anual, pana in 2013 - in cazul in care toate sumele ar fi absorbite. Evident, aici exista si un risc de executie", a comentat Treichl cu ocazia primirii titlului de CEO al anului in Austria.
In primele doua luni ale anului, in Romania au intrat investitii straine directe de 1,37 mld. euro, cea mai mare parte majorari de capital si credite intra-grup, plus 1,48 mld. euro din transferuri curente.
Nici laureatii premiului Nobel sa nu se pronunte daca nu sunt avizati
Treichl continua sa conteste evaluarile catastrofice privind Europa Centrala si de Est, inclusiv Austria - din cauza expunerii mari pe regiune, afirmand ca multe analize au autori neavizati, chiar daca sunt laureati ai premiului Nobel pentru economie precum Paul Krugman, care a scris recent ca Austria risca sa se prabuseasca din cauza bancilor.
In replica, Treichl ii invita pe analisti sa se uite si la creditele neperformante potentiale din California sau Germania.
"In general nici macar laureatii premiului Nobel nu ar trebui sa ia atitudine in chestiunile in care nu sunt avizati. Nimeni nu poate prezice volumul creditelor neperformante din Europa Centrala si de Est din urmatorii an