Radu Enache, cel mai bun absolvent de facultate din Romania in 1973, si-a ghidat intregul parcurs din business pe modelul privatizarii. A esuat intr-o prima incercare - privatizarea unui institut de modernizari energetice -, dar a bifat apoi in calitate de consultant - vanzarea Ursus, intrarea pe piata a gigantului Vileroy&Boch, iar in final preluarea lantului hotelier Continental, in jurul caruia si-a cladit afacerea.
Enache, 58 de ani, este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, cu un portofoliu de peste 2.000 de camere in unitati de doua, trei, patru si cinci stele, care au rulat anul trecut afaceri de peste 27 mil. euro si in care lucreaza peste 1.000 de angajati.
De la stat, in consultanta si la antreprenoriat
Absolvent al Facultatii de Energetica din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti, Enache a ales sa fie repartizat la Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG), dat fiind faptul ca la vremea respectiva "am fost nominalizat cel mai bun student pe tara". A lucrat la ICEMENERG ca cercetator stiintific din 1973 pana in 1990, cand a preluat conducerea institutului.
"Pentru ca nu a fost privatizat acest institut de catre stat, am plecat in 1993 si m-am orientat catre consultanta pe partea de investitii", a declarat Radu Enache. El a mai adaugat ca acesta a fost momentul cand si-a redirijat interesul pentru domeniul privat in totalitate.
Desi nu avea studii de management, cei trei ani petrecuti la conducerea institului i-au oferit experienta pentru afacerile pe care le-a dezvoltat mai tarziu. "Am fost obligat sa ma pun la punct cu ceea ce inseamna management. Avand in vedere ca vorbeam cinci limbi straine (engleza, franceza, italiana, spaniola si maghiara) si ca aveam o mare capacitate de analiza, puteam sa vad ceea ce era pozitiv sau negativ intr-o societate".
In 1993