» Autoritatile au trecut pe lista imobilele nesigure la cutremure, dar au consolidat doar 14 in ultimii 20 de ani, conform datelor furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
» Bucurestiul va fi orasul cel mai afectat in caz de seism puternic, deoarece are cele mai multe constructii cu bulina rosie.
» Principala problema, invocata de edili, este mutarea locatarilor in alte case pe perioada efectuarii lucrarilor de consolidare.
» Consolidarea fiecarei cladiri a costat statul, in medie, un milion de euro.
» Pentru anul 2009 au fost alocate 10 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de refacere a blocurilor incadrate in clasa I de risc seismic.
Cutremurele puternice i-au speriat de fiecare data pe oameni, dar nu au reusit sa mobilizeze autoritatile pentru a impulsiona programul de consolidari. De fiecare data s-au gasit motive pentru a explica faptul ca au ramas sute de blocuri neconsolidate care pun in pericol viata a mii de oameni. Recent, expertii seismologi japonezi de la Japan International Cooperation Agency (JICA) au atras atentia ca Romania este o tara foarte expusa la cutremure, iar Bucurestiul ocupa prima pozitie intr-un clasament al oraselor cel mai puternic afectate in caz de seism.
3.600 de imobile expertizate
Pana in prezent au fost expertizate tehnic 3.600 de cladiri din toata tara, din care majoritatea se afla in Bucuresti. In clasa I de risc seismic au intrat 630 de cladiri de locuit, dintre care 392 din Bucuresti. Acestea prezinta cel mai mare risc in caz de cutremur si sunt, in general, cladiri foarte vechi, care au mai prins si alte seisme puternice. Programul prioritar de consolidari al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei cuprinde 147 de cladiri de locuit multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care sunt pericol public, din care