Pentru prima oară în România, o firmă privată a restricţionat accesul turiştilor la izvoarele cu ape minerale dintr-o staţiune, postând la intrare bodiguarzi înarmaţi cu bastoane şi spray-uri lacrimogene.
Se întâmplă în Băile Olăneşti din judeţul Vâlcea, acolo unde patronii SC Olăneşti Riviera SA - firmă care a concesionat în 2001 izvoarele minerale, au hotărât să intre în istorie printr-o măsură catalogată drept aberantă de către autorităţi, hotelieri şi cetăţeni.
Beneficiari ai unui contract de concesiune cel puţin dubios, încheiat pe vremea guvernării PSD, pentru cinci ani, şi prelungit în 2006 de către liberali pentru alţi 20, cu sprijinul nemijlocit al unor influente persoane publice, controversaţii oameni de afaceri, Ion şi Maria Tudor au hotărât să pună bocancul pe staţiunea Băile Olăneşti.
PRACTICI NECONCURENŢIALE
La jumătatea săptămânii trecute, turiştii aflaţi în staţiune au avut surpriza să constate că nu pot avea acces la izvoare. Ei au fost informaţi de paznicii plantaţi în faţa acestora că au ordin să nu permită accesul decât localnicilor, în baza actelor de identitate. Cât despre turiştii cazaţi la majoritatea hotelurilor din staţiune, aceştia au fost trimişi la plimbare.
Măsura luată de patronii SC Olăneşti Riviera SA i-a revoltat peste măsură pe hotelieri, care au organizat un adevărat miting în faţa primăriei din localitate. Aceştia i-au acuzat pe soţii Tudor că nu fac altceva decât să încalce normele în vigoare, abuzând de un contract neconstituţional, obţinut prin metode obscure, cu concursul autorităţilor centrale şi locale.
Hotelierii au lăsat să se înţeleagă că, de fapt, miza este eliminarea de pe piaţă a concurenţei. Interzicerea accesului la izvoare a turiştilor cazaţi la alte unităţi hoteliere decât cele al Olăneşti Riviera şi a celor două-trei agreate de societate, re