Multi clienti inregistreaza intarzieri mici la plata ratelor, pentru ca se confrunta cu cresterea cheltuielilor curente, insa dupa ce isi ajusteaza bugetele isi platesc datoriile si fata de banca, spune Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
"Cand restantele trec de 90 de zile situatia devine ingrijoratoare." Diosi spune ca bancile vor crea companii speciale catre care vor transfera creditele neperformante, pentru a-si curata bilanturile.
"Se pot vinde portofolii de credite. Si noi vom face o companie speciala. Acestea au mai multe posibilitati de a actiona si acumuleaza experienta in colectarea creditelor", spune seful OTP. Grupul financiar elen Piraeus Bank nota de asemenea in raportul pe anul trecut ca in Romania si Bulgaria au fost create companii speciale pentru colectarea creantelor.
OTP Bank Romania, detinuta de cel mai mare grup financiar maghiar, avea la sfarsitul anului trecut credite in sold in valoare de 1,18 miliarde de euro, aproape 58% din finantari fiind acordate pe segmentul de retail. Portofoliul de credite a urcat anul trecut cu 42%, calculat in euro. Ponderea creditelor neperformante a urcat de la 4,9% in septembrie la 6,9% in decembrie, dar se situa sub nivelul de la sfarsitul lui 2007. Diosi spune ca in primul trimestru calitatea portofoliului de credite a continuat sa se deterioreze.
"Recuperatorii au acum foarte multi clienti. Companiile care cumpara creditele de retail cu restante platesc acum si mai putin", spune Diosi. Pe piata activeaza mai multe companii independente specializate in colectarea de creante. Printre cei mai mari jucatori pe plan local sunt Coface sau EOS KSI. Pentru banca, scaderea preturilor obtinute la transferul portofoliilor inseamna o pierdere mai mare la scoaterea din bilant a creditelor neperformante.
Diosi considera ca perioada cea mai dificila a fost in trimestrul intai,