Costul înfiinţării unei mici fabrici de lactate se ridică la 1,8 – 2,4 milioane de euro. Uniunea Europeană acoperă jumătate din cheltuielile eligibile pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a laptelui. Investiţia poate fi recuperată în mai puţin de patru ani. Înfiinţarea unei fabrici de procesare a laptelui cu bani europeni face parte din măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (123). Procesarea laptelui este o afacere foarte profitabilă în România, spune Felix Lucuţar, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Agriculture Capital&Engineering. Iar când jumătate din banii investiţi într-o astfel de fabrică pot veni ca sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană, ideea pare şi mai atractivă.
Pentru a obţine finanţare europeană pentru un astfel de proiect, solicitantul trebuie să fie IMM, cooperativă agricolă, asociaţie familială sau grup de producători. De asemenea, acesta poate fi întreprindere mare, dar să aibă mai puţin de 750 de salariaţi şi o cifră de afaceri sub 200 de milioane de euro.
Aplicantul, al cărui capital trebuie să fie 100% privat, nu trebuie să înregistreze restanţe la bugetul consolidat sau la bugetele locale, dar nici la bănci. În plus, beneficiarul trebuie să aibă drept de proprietate, de chirie sau concesiune asupra terenului pe care se va ridica fabrica.
UE îţi face jumătate de fabrică
Investiţia minimă într-o fabrică de procesare a laptelui este dată de capacitatea dorită, însă aceasta nu poate fi mai mică decât o anumită valoare critică de la care costurile fixe sunt prea mari. „Capacitatea minimă care să justifice o astfel de investiţie şi care să ofere şanse de competitivitate este de aproximativ 10.000 litri/zi”, spune Lucuţar.
Excepţii există în cazul produselor cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi prelucrarea laptelui