Valoarea apartamentelor din Bucuresti construite in perioada 1950-1989 s-a redus cu pana la 50% in perioada februarie-martie 2009, comparativ de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor firmei de consultanta imobiliara si brokeraj Coldwell Banker, citate de Newsin.
Lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare, a determinat proprietarii de astfel de apartamente sa acorde reduceri de pana la 40-50% fata de perioada februarie-martie 2008, cand, de altfel, s-a inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util, se arata intr-un comunicat al firmei de consultanta si brokeraj in sectorul imobiliar.
"Un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare", a declarat managing partner Colwell Banker Banu Manta, Catalin Serbanescu
"Asistam la reduceri considerabile fata de perioada similara a anului trecut (...), de pilda, in cartierele Militari si Drumul Taberei – zone in care exista un fond mare de spatii locative comparativ cu alte cartiere ale capitalei. Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu trei si patru camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu doua camere si garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate, motiv pentru care exista usoara diferenta de pret", a explicat Serbanescu.
Astfel, in martie, o garsoniera intr-un blo