O familie care s-a înhămat la credit imobiliar până la pensie a ajuns să locuiască într-o groapă după ce vecinii şi-au înălţat terenul cu doi metri. Sursa: Mihnea Ciulei
Să fii tânăr, să-ţi faci toate studiile posibile în România, să urmezi o carieră, să-ţi întemeiezi şi o familie, apoi să faci un credit la bancă pe care urmează să-l plăteşti până la pensie ca să-ţi construieşti o casă. Asta înseamnă să ai încredere în viitorul României, zice Marius Dumitraşcu, manager într-o multinaţională din Capitală, care şi-a ridicat, în 2006, o casă în oraşul Bragadiru. Până aici toate bune şi frumoase. Ghinionul s-a arătat în vara lui 2007, sub forma unui cartier rezidenţial. Cartierul Latin s-a cocoţat pe un mal de doi metri înălţime, chiar pe gardul familiei Dumitraşcu, şi a năpădit curţile vecinilor cu inundaţii, gunoaie şi câini de pripas.
Proprietarul cartierului, omul de afaceri Victor Stoiculescu, finanţator al PDL, merge înainte cu construcţiile, în pofida proceselor pe care i le-a intentat vecinul. El e aprobat şi de primarul localităţii, Vasile Cimpoeru, care consideră că dreptul proprietarului e să-şi înalţe câte un bloc oriunde găseşte un loc bun. Primarele crede că singura soluţie ar fi ca şi Dumitraşcu să-şi umple curtea cu pământ, ca să nu mai stea în groapă.
Peste toate tronează legea românească, făcută de unii care nu s-au gândit că noilor îmbogăţiţi din România li s-ar putea năzări să-şi înalţe dealuri pe propriile terenuri, iar în vârful lor să-şi facă blocuri. Aşa că legea nu prevede nimic într-o situaţie precum cea de mai sus.
Primarul te bate prieteneşte pe umăr
Familia Dumitraşcu are, de o lună, un nou membru. Copilul s-a născut în casa pe care părinţii lui au înălţat-o pe o parcelă cumpărată din 2005, la ieşirea din Bucureşti, în Bragadiru. „Când ne-am apucat noi să construim, Planul de Urban