In Romania, de la isteria telefoniadei cauzate de un banal cutremur pana la un blocaj major al liniilor fixe si mobile este un pas infim. Grav nu este ca oamenii n-au mai putut afla imediat cum au suportat rudele cutremurul, avertizeaza specialistii, ci faptul ca serviciul 112 nu a mai putut fi apelat sau ca toate statiile seismice si sistemele de avertizare seismica din Romania functioneaza pe linii de comunicatii comerciale. De ce? Pentru ca liniile dedicate sau prin satelit costa prea mult. In timp ce ministrul de Interne, Dan Nica, a ordonat o ancheta la companiile de telecomunicatii, pentru a afla cauzele blocajului, reprezentantii firmelor de telecom dau vina pe suprasolicitarea retelelor de catre abonati.
"Problema e ca la un cutremur mare, de 7 grade pe scara Richter, pica tot. Se face intuneric", caracterizeaza specialistii situatia telecomunicatiilor strategice. Sistemul de avertizare seismica, inaugurat in 2002, nu a fost implementat la nivel national nici pana astazi. Sambata seara, locuitorii blocurilor clasificate de autoritati ca fiind cu risc seismic ridicat au avut din nou parte de senzatii tari. Telefoanele blocate au fost ultima lor grija. Numai in Bucuresti exista peste 100 de blocuri care ar trebui sa poarte "bulina rosie". In caz de cutremur puternic, Capitala va fi cea mai afectata, pentru ca are cele mai multe cladiri subrede. In ultimii 20 de ani, autoritatile au consolidat doar 14 imobile.
Pofta de comunicare a romanilor explodeaza de regula in doua situatii: sarbatorile si cutremurele, fie ele si unele banale de 5,3 grade, precum cel de sambata seara. De Revelion si de cutremur, telefonia din Romania intra in moarte clinica. In timp ce marii operatori spun ca situatia este normala, pentru ca retelele devin supraincarcate si se blocheaza, ministrul de Interne, Dan Nica, a ordonat un control la companiile de tele