Metoda scanării termice a pasagerilor din aeroporturi este foarte eficace pentru a detecta persoanele cu temperatură, care ar putea fi infectată cu virusul gripei porcine
Deşi nu au luat încă niciun fel de măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii acestui virus, oficialii aeroporturilor din România susţin că vor avea o „vigilenţă mărită”. „Pasagerii trec peste covoraşe îmbibate cu dezinfectant, aceasta fiind o măsură care se aplica şi înainte, în mod constant”, a declarat pentru Gândul Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”. În ceea ce priveşte posibilitatea de a detecta pasagerii care ar putea fi infectaţi cu gripa porcină prin scanarea temperaturii, Iordache spune că ideea este bună, dar că aeroportul nu are în dotare asemenea aparate.
„Practic e un termometru digital cu determinare rapidă a temperaturii, perfect fezabil. Un lucur e sigur: nu există aşa ceva în aeroportul Otopeni. Deocamdată, nu am primit nicio informare de la autorităţile sanitare sau de la Ministerul Sănătăţii”, ne-a declarat el.
Scanerul nu e bun pentru spitale, dar e folosit la prevenirea unei epidemii
Una dintre cele mai eficiente metode care ar putea depista gripa porcină la om este scanerul de temperatură. Acest scaner se montează în aeroporturi sau la punctele de trecerii a graniţei pentru a detecta persoanele care au febră şi a le supune pe acestea unei examinări atente pentru a verifica prezenţa sau lipsa virusului care provoacă gripa porcină.
Aparatul are capacitatea de a „citi” atunci când temperatura unei persoane este mai ridicată cu câteva grade decât în mod normal, astfel că bolnavii de gripă vor fi mai uşor depistaţi. Astfel de scanere termice se găsesc, în prezent, instalate în porturile şi aeroporturile din zonele-cheie afectate de gripa umană cu tulpină de origine porcină – SUA, Indonezia,