Tinerii au vrut să afle ce face un deputat care ajunge în Parlamentul European
Zeci de elevi de la liceele constănțene au venit, astăzi, la biblioteca județeană I.N.Roman să afle informații despre Uniunea Europeană și structurile care o alcătuiesc în cadrul unei campanii organizate de Centrul Europe Direct. Deși aceasta se adresa celor care vor împlini 18 ani până pe 7 iunie și vor vota pentru prima oară, în sală s-au aflat și elevi care nu vor ajunge la această vârstă în ziua alegerilor europarlamentare.
La întâlnire a participat și Ileana Gogoașă, coordonator pentru Afaceri Europene și Cooperare Internațională din Prefectura Constanța. Aceasta a încercat într-o anumită măsură să răspundă întrebărilor adresate de liceeni în lipsa europarlamentarului Adriana Țicău care nu a mai putut ajunge la Constanța.
Tu decizi!
La bibliotecă au fost prezenți elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, liceele Decebal, Mihai Eminescu, Carol I și Ovidius. Ei au aflat ce înseamnă Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană și modul în care este stabilit numărul de parlamentari pentru fiecare țară membră, dar și cine are dreptul să voteze pe 7 iunie.
Întrebările elevilor au fost mature și apropiate de realitate, dar răspunsurile au fost legate de activitatea directă a unui europarlamentar care însă nu a fost prezent să-i lămurească. Tinerii au vrut să afle ce inițiative legislative au avut europarlamentarii români până acum, pe ce criterii sunt desemnați candidații în afara celor politice și cum acționează Uniunea Europeană atunci când sunt încălcate drepturile democratice.
Ei au mai fost curioși despre cum pot atenua europarlamentarii români imaginea de „rudă săracă“ a țării noastre sau ce mesaj ar folosi un candidat pentru a fi votat. Și măsurile pentru combaterea crizei economice au trezit interesul liceen