Ministrii de finante ai celor mai puternice economii din lume s-au aratat optimisti vizavi de evolutia situatiei economice la nivel mondial, dar au sustinut ca sunt inca necesare o serie de masuri care sa asigure pe deplin o incheiere a recesiunii, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"Avem probleme serioase si luam masuri in consecinta. Dar lucrurile incep sa se indrepte", a declarat Youssef Boutros-Ghali, presedintele Consiliului Financiar si Monetar International - organism care decide politicile FMI. Putem declara ca asistam la o "raspandire a norilor de furtuna", a adaugat el.
Pentru a asigura insa o revenire a economiei incepand de anul viitor, Boutros-Ghali a solicitat adoptarea de noi masuri de curatare a sectorului bancar pentru a se putea relua creditarea si fluxul de capital la nivel global. El a solicitat guvernelor sa mentina actualele stimulente fiscale si sa dezvolte noi planuri de relansare economica.
Totusi, reuniunea Consiliului Financiar si Monetar International a esuat in a-si indeplini obiectivul de a acorda tarilor cu economii emergente o putere de decizie mai mare in ceea ce priveste politicile FMI.
Tarile emergente vor putere mai mare la FMI
China si celelalte economii emergente au conditionat contributia la finantarea operatiunilor FMI de majorarea influentei pe care o au in cadrul fondului.
Sustinerea venita din partea economiilor emergente este cruciala in conditiile in care fondul nu a strans inca cele 500 mld. dolari (382,5 mld. euro) promise de liderii G20 la inceputul acestui an. FMI a reusit sa stranga pana acum 350 mld. dolari (circa 268 mld. euro).
Ideea sporirii influentei economiilor emergente a fost sustinuta puternic de Statele Unite, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, declarand ca este momentul ca sistemul de conducere al FMI sa reflecte schimbarile petrecute in lumea reala