După 1990 doar 12 clădiri au fost consolidate antiseismic în Capitală, pentru că locatarii nu au fost de acord, potrivit declaraţiilor primarul general, Sorin Oprescu.
În ultimii doi ani au fost trimise notificări asociaţiilor de locatari, din partea Primăriei, însă locuitorii au refuzat reabilitarea. În prezent se lucrează la consolidarea altor patru imobile, iar în proiect mai sunt alte 13.
Lista de consolidări este mai lungă, urmând ca, potrivit lui Oprescu, să fie consolidate încă 12 clădiri cu risc seismic clasa I. Acestea se află deocamdată în fază de proiect.
„Rămân 318 imobile încadrate în clasa I de risc seismic, iar preocuparea‚ mea este să grăbesc procedurile de consolidare. Mulţi locatari rămân cu impresia că, dacă intrăm să consolidăm, în calitate de proprietari, ei vor rămâne fără locuinţe” a declarat Oprescu.
Aproape 2.000 de clădiri cu risc seismic
De asemenea, primarul general a adăugat că a fost făcută publică o listă cu 1.900 de imobile din Capitală care au fost expertizate în perioada 1991-1996 şi pentru care se cere reîncadrarea lor în clasele de risc seismic, informează NewsIn.
Din bugetul stabilit pentru reabiltarea acestor imobile, anul trecut, a rămas necheltuit un milion şi jumătate de lei. Edilul şef a explicat acest fapt prin faptul că asociaţiile de locatari nu şi-au dat acordul, că nu au fost găsite locuinţe unde să fie mutaţi oamenii în perioada consolidării şi că foarte puţini constructori au fost interesaţi de preluarea lucrărilor.
Anul acesta vor fi finalizate 200 de locuinţe de necesitate
În acest moment Capitala dispune de 300 de locuinţe de necesitate în care ar putea fiu mutaţi locatarii imobilelor cu risc seismic. „Anul trecut am cerut insistent trecerea turnurilor gemene (este vorba despre 126 locuinţe) în administrarea Primăriei Generale, le-am obţinut abia în decembrie anu