Reţelele de telefonie fixă şi mobilă au fost utilizate la maximum, ca de Sărbători, imediat după cutremurul de sâmbătă ajungându-se la creşteri ale traficului de opt până la zece ori, în funcţie de operator, dar şi la blocaje şi întreruperi ale convorbirilor.
Internele: Nu e normal să ţi se întrerupă convorbirea
De altfel, situaţia a fost comentată chiar de Dan Nica, ministrul de Interne, care a precizat că, în momentul cutremurului, vorbea la telefon, însă nu a putut finaliza discuţia. Până la terminarea controlului declanşat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, operatorii de telefonie fixă şi mobilă nu au dorit să explice cauzele întreruperii convorbirilor, ci numai ale blocajelor.
De exemplu, traficul în reţeaua Vodafone România a crescut, după cutremur, de opt ori comparativ cu o zi obişnuită, la nivel naţional, iar în Capitală de 10 ori în câteva minute, potrivit datelor comunicate de operator. "Reţeaua Vodafone a funcţionat la parametri normali pentru o astfel de situaţie. Ceea ce s-a produs a fost o supraîncărcare a reţelei, în urma iniţierii simultane a unui număr de opt ori mai mare de apeluri, într-o perioadă foarte scurtă", a declarat directorul tehnic al Vodafone România, Vishant Vora. Zonele în care utilizatorii au întâmpinat dificultăţi în apelare au fost Bucureşti, Muntenia şi parţial Moldova. În anumite zone ale Capitalei, traficul de mesaje scrise a înregistrat întârzieri cuprinse între 90 de minute şi 120 minute.
La Orange, comunicaţiile au funcţionat fără incidente majore, după producerea seismului, ne-au declarat reprezentanţii companiei. "Timp de aproximativ o jumătate de oră, pe anumite direcţii s-a manifestat o uşoară congestie în reţea, prin urmare nu a fost o problemă de ordin tehnic, ci un fenomen normal atunci când se efectuează multe apeluri în acelaşi timp", au explicat ei. La Orange, toa