Uniunea Europeana ar trebui sa sisteze toate fondurile pentru Romania pana la reformarea sistemului judiciar, arata o analiza a Centrului de Studii Politice Europene (CEPS) din Bruxelles. Autorii studiului intitulat "Garantarea statului de drept in UE dupa extindere" sustin ca UE ar trebui sa aplice in cazul Romaniei o politica de sanctiuni si recompense. Sanctiunea ar consta in blocarea banilor destinati pentru Romania, iar recompensa ar fi ca Bucurestiul sa poata totusi contracta fonduri, insa numai pentru redresarea Justitiei. Numai dupa ce sistemul judiciar ar functiona corespunzator, autoritatile de la Bucuresti ar putea accesa bani si pentru alte domenii, mai ales ca, in acel moment, Romania ar avea niste oameni pregatiti in accesarea fondurilor europene, se recomanda in studiu.
Documentul sustine, de asemenea, ca UE nu ar trebui sa ridice monitorizarea pe Justitie pentru Romania si Bulgaria si sugereaza sa o prelungeasca dincolo de perioada initiala de trei ani, care va lua sfarsit in 2010. Autorii raportului critica dur utilizarea excesiva a ordonantelor de urgenta, care sunt "mai degraba regula decat exceptia in materie de initiative legislative" si care fac ca Guvernul sa devina "un organism legislativ aflat pe picior de egalitate cu Parlamentul".
» Raportul european critica Bucurestiul pentru "dublele raportari", adica documente cosmetizate pentru Bruxelles si rapoarte interne separate, care arata "o evolutie periculoasa" si dorinta ministerelor doar de a opri criticile UE.
Uniunea Europeana ar trebui sa sisteze toate fondurile pentru Romania pana la reformarea sistemului judiciar, arata o analiza a Centrului de Studii Politice Europene (CEPS) din Bruxelles. Autorii studiului intitulat "Garantarea statului de drept in UE dupa extindere" sustin ca UE ar trebui sa aplice in cazul Romaniei o politica de sanctiuni si recompense.