Investiţia într-o unitate de sacrificare a vitelor pleacă de la 1,5 milioane de euro.Uniunea Europeană finanţează jumătate din cheltuielile eligibile de înfiinţare a unui abator de bovine. Investiţia într-un astfel de proiect poate fi recuperată în cinci ani. Înfiinţarea unui abator de bovine prin finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană este înscrisă în măsura de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (123). Pentru un astfel de proiect, fondurile europene pot acoperi jumătate din cheltuielile eligibile, ajutorul nerambursabil fiind de maximum două milioane de euro.
Dacă investiţia se realizează în Bucureşti-Ilfov, sprijinul nerambursabil nu poate depăşi 40% din valoarea eligibilă a proiectului. În rândul solicitanţilor de finanţare pentru un abator se înscriu micii întreprinzători, societăţile cooperatiste de valorificare, grupurile de producători sau cooperativele agricole.
Finanţarea poate fi solicitată de companiile mari, cu mai puţin de 750 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri mai mică de 200 de milioane de euro. Aplicantul, cu capital 100% privat, trebuie să aibă în proprietate, chirie sau concesiune asupra terenului pe care se va ridica abatorul.
100 de animale pe zi pentru un abator mediu
În funcţie de gradul de automatizare, dar şi de posibilitatea de a vinde şi carne tranşată în piese (nu numai sferturi de vită), investiţia medie într-un abator cu o capacitate de 100 de bovine pe zi variază între 1,5 şi 3,5 milioane de euro. În România, capacitatea medie a unui abator este de 100 de animale pe zi. Spre comparaţie, un abator mediu din Australia, Statele Unite ale Americii sau Germania taie 150 de animale pe oră.
Cu cât capacitatea abatorului este mai mare, cu atât costul de investiţie este unul mai ridicat. Banii europeni pot finanţa construcţia abatorulu