Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a explodat in aprilie, la Registrul Comertului fiind inregistrate aproximativ 2.500 de mentiuni de suspendare de activitate depuse de firme, de peste doua ori mai multe decat in perioada 1-23 martie 2008.
Incepand cu data de 1 mai va intra in vigoare ordonanta de urgenta care stabileste ca firmele vor plati un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei (circa 500 de euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 mil. lei.
Cine nu plateste
Nu trebuie sa achite impozitul minim societatile care la data de 1 mai 2009 se aflau in inactivitate temporara si aceasta inceteaza in cursul anului 2009, pentru perioada aferenta de la incetarea inactivitatii pana la finele acetui an. Totodata, nu vor plati acest impozit firmele infiintate in cursul anului, acestia fiind obligati insa la plata impozitului pe profit.
Cei mai multi clienti ai lichidatorilor judiciari intreaba daca in cazul suspendarii activitatii unei firme pe o perioada de pana la trei ani se aplica prevederile ordonantei care introduce impozitul forfetar. „Noi nu putem da un raspuns clientilor la aceasta intrebare, pentru ca din ordonanta nu rezulta clar acest lucru. Asteptam sa vedem normele de aplicare", a mai spus Smedoiu.
In cazul suspendarii activitatii, costurile sunt mai mici decat radierea, de cateva sute de lei, iar procesul poate dura 1-2 luni, potrivit datelor de la ONRC.
6.000 de radieri
Potrivit datelor de la ONRC, in perioada 1-23 aprilie au fost radiate aproximativ 6.000 de societati de la Registrul Comertului insa cele mai multe dintre acestea nu au fost urmarea unor lichidari voluntare, ci au avut cauze precum falimentul. Spre comparatie, in intervalul 1-23 martie au fost radiate 6.700 de firme din registrele