Preşedintele diviziei româneşti a companiei ProLogis, numărul unu din industria de real estate a Statelor Unite ale Americii, discută despre piaţa imobiliară cu seriozitatea tipică unui manager afectat de criză.Aminteşte des de preţuri, tranzacţii zero, planuri şi strategii şi vorbeşte vizibil afectat despre greutatea deciziilor pe care trebuie să le adopţi pe timp de criză. Mai ales când o parte importantă dintre acestea sunt stabilite la nivel global, precum reducerea numărului angajaţilor cu 15-20%. Chiar şi aşa, Vlad Dumitrescu declară răspicat: „avem încredere că suntem pe drumul cel bun”.
De ce cresc unele chirii?
Uşor îngândurat, managerul (35 de ani) spune că este pus în situaţia de a face faţă unei „perioade cenuşii”, al cărei singur efect pozitiv pentru segmentul logistic este creşterea chiriilor la spaţiile aflate în curs de dezvoltare, până la o medie de 4,5- 5 euro pe metrul pătrat. Pentru spaţiile cu dotări suplimentare, valoarea chiriei poate fi chiar şi dublă, mai spune el.
Dar, în condiţiile în care materialele de construcţii s-au ieftinit şi preţurile terenurilor au scăzut considerabil şi, odată cu ele, incidenţa acestora în costul final al dezvoltării, apare o întrebare logică: de ce cresc chiriile? „Simplu”, spune Dumitrescu. „Piaţa a influenţat şi valoarea imobilelor, care a scăzut mult, şi atunci chiria, care generează această valoare, trebuie să fie mai mare. Şi astfel, investitorii să iasă în profit”.
Portofoliul din România
Însă acest lucru nu ajută cu nimic compania pe care el o conduce. La sfârşitul anului trecut, ProLogis a hotărât să pună pe hold toate proiectele pe care le anunţase anterior începutului crizei din industria imobiliară. Nu este vorba doar despre parcul logistic pe care se pregătea să îl construiască în vestul ţării, ci şi despre toate proiectele de la nivel m