Gazprom a încetat să mai cumpere gaz turkmen, cu o lună înaintea Summit-ului UE de la Praga, de la 7 mai, unde se va discuta şi despre proiectul Nabucco. În acest fel, exporturile de gaz ale Turkmenistanului, principala sursă de venit la buget, sunt suspendate. Preşedintele de la Aşhabad răspunde Moscovei cu declaraţii de iubire la adresa UE şi a proiectului Nabucco.
Cu greu ar fi putut Gazprom găsi un moment mai puţin potrivit pentru a declanşa o criză în relaţiile cu Turkmenistanul decât cel de acum. Şi totuşi, Gazprom n-avea de ales, devenind victima propriilor jocuri strategice pe care le face în Asia Centrală. Ucraina, pentru care Gazprom cumpăra gaz turkmen, şi-a redus la jumătate cererea din cauza crizei economice. În al doilea trimestru, preţul gazului vândut de Gazprom Ucrainei este de 270 de dolari mia de metri cubi.
Preţul plătit de Gazprom Turkmenistanului este secret. Premierul Vladimir Putin vorbea în ianuarie, în timpul războiului gazului cu Ucraina, de 340 de dolari. Însă, potrivit informaţiilor neoficiale, mia de metri cubi de gaz costă sub 300 de dolari. Chiar şi aşa, pentru Gazprom nu mai este rentabil să cumpere gaz din Turkmenistan şi să-l revândă Ucrainei, din cauza costurilor de tranzit. Din astfel de operaţiuni, Gazprom făcea, în trecut, profituri de miliarde de dolari pe an. Însă loialitatea Turkmenistanului a fost plătită prin creşterea preţului la gaz (pentru comparaţie: în 2006, după prima criză în relaţiile rusoucrainene, preţul a crescut de la 40 la 60 de dolari pentru mia de metri cubi).
Iar acum criza economică a dus la scăderea preţurilor la hidrocarburi şi la contractarea pieţei. Aşa că Rusia nu mai are ce să facă cu gazul turkmen. Dar nici nu vrea să lase Turkmenistanul să se alăture proiectului Nabucco, care ameninţă poziţia dominantă a Gazprom pe piaţa europeană.
Potrivit datelor Ministerului Afacerilor E