Structura necesită aproximativ 10% din materialele necesare pentru realizarea unei locuinţe. Rezultatul final depinde în mare măsură de respectarea normelor de execuţie în timpul turnării diverselor elemente. Structura de rezistenţă este cea de care depinde în cea mai mare măsură calitatea şi durata de viaţă a unei clădiri. „Cel mai durabil material de construcţie rămâne betonul”, crede Florian Aldea, Director General Carpat Beton.
Construcţia pe cadre de beton înseamnă practic un ansamblu de paralelipipede alcătuit din fundaţie, stâlpi şi grinzi de rezistenţă, la care se adaugă radier si plăci. Toate golurile dintre stâlpii din beton se umplu cu zidărie, de exemplu BCA sau cărămida eficientă, iar acoperişul închide această fază a construcţiei denumită „la roşu”.
„În funcţie de destinaţie sau utilizare betonul se prepară în concentraţii diferite ale substanţelor componente, cum sunt cimentul, nisipul, pietrişul sau apa”, explică Dan Nistor, director al firmei de construcţii AZ Construct. În mod normal, materialele folosite trebuie prevăzute încă din proiectul clădirii.
Fundaţia este cea care necesită cea mai mare cantitate de beton. În această etapă este foarte importantă cofrarea şi montarea armăturilor de fier-beton, în funcţie de care se şi toarnă restul materialului. „Betonul nu se toarnă la la temperaturi mai mici de +5o C sau de la înălţimi mai mari de de 1,5m”, spune Dan Nistor.
Compactarea, operaţiune esenţială
Structurile din beton sunt rezistente, robuste, durabile, au durată scurtă de execuţie şi un coeficient preţ /calitate foarte bun, spun susţinătorii aceastui tip de structură. Rezultatul final depinde însă foarte mult de modul în care este turnat betonul.
De exemplu, compactarea este indicat să se facă prin folosirea de mijloace mecanizate. Aceasta este o operaţiune