Lucrătorii care au manevrat materialele periculoase se plâng că le-a fost afectată sănătatea. Sursa: Alin Ion
Un raport recent al Comisiei Naţionale pentru Con trolul Activităţilor Nucleare (CNCAN) arată că la Rampa de tubing, unitate care aparţine Schelei Petrom Ţicleni, judeţul Gorj, s-a constatat existenţa unei contaminări radioactive. Măsurătorile au fost efectuate în luna martie pe terenul unde e amplasată rampa şi asupra materialelor tubulare depozitate aici.
Contaminarea ar proveni exact de la aceste materiale, care sunt folosite la scoaterea zăcământului petrolier de la o adâncime de până la 1.500 de metri. Aici, intră în contact cu aşa-zişii radionuclizi. Zeci de salariaţi reclamă faptul că sănătatea le este pusă în pericol şi au dat în judecată compania.
Expertize medicale ale salariaţilor
„În perimetrul investigat este depozitat material tubular care prezintă contaminare radioactivă. A fost identificată contaminarea radioactivă a solului în anumite porţiuni de pe amplasament. În perimetrul investigat, se des făşoară activităţi care pot re prezenta un risc de contaminare internă a lucrătorilor, activităţi pentru care nu sunt asigurate toate măsurile necesare de protecţie”, se arată în documentul datat 9 martie, semnat de Lucian Biro, directorul general al CNCAN.
Documentul mai precizează că „nu au fost măsurate doze care să depăşească nivelul de înregistrare, cu o singură excepţie - filmul a fost scos din casetă şi expus în interiorul unei ţevi contaminate”. Deocamdată, Ion Cristian Todea, directorul Schelei Ţicleni, a afirmat că s-a stabilit un plan de măsuri, în curs de aplicare, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru.
„Rezultatul CNCAN arată indicatori de radioactivitate peste limitele impuse internaţional. S-au prelevat probe din solul contaminat şi din materialul tubular ş