Un serial documentar, împletit cu ficţiune, despre legendele din bisericile judeţului, va fi lansat pe 7 mai. Compania mureşeană Reea produce în premieră filmele, ca alternativă culturală. Teatrul 74 din Târgu Mureş va găzdui pe 7 mai premiera primului episod dintr-o serie de cinci aşa-numite „docu-fiction”, numită “Poveşti din Transilvania”, o îmbinare între documentarul clasic şi scurt metrajul artistic.
Filmul va fi prezentat iniţial partenerilor şi specialiştilor, iar din luna mai publicul va avea posibilitatea să-l vizioneze prin proiecţii ce se vor organiza în aceeaşi locaţie.
Potrivit jurnalistei Sorina Bota, coordonator de proiect, e vorba de o reconstituire, cu actori şi povestitori, a unei istorii orale, a poveştilor ce circulă în jurul bisericilor de lemn, multe în stadiu avansat de degradare, ca şi a preoţilor ce au slujit acolo. „Poveştile, unele nefundamentate documentar, le mai ştiu doar bătrânii, sau sunt consemnate în monografii puţin cunoscute”, explică Sorina Bota.
Episodul 1, de 21 de minute, îl are ca personaj principal pe mitropolitul Ardealului Sava Brancovici, unul din sfinţii ortodoxiei, trăitor în secolul XVII şi decedat în 1683, important conducător al românilor, care nu aveau altă organizare decât cea bisericească.
„Sunt multe documente privind viaţa mitropolitului, şi niciunul despre moartea sa. O variantă e că a fost ucis la castelul de la Brâncoveneşti, care se numea Eciu, fiind numit ulterior după mitropolit”, spune Sorina Bota. Legenda privind moartea unui vlădică român la castel e consemnată de Petru Maior, care nu face referire la vreun nume, şi nimeni nu ştie unde şi când a decedat Brancovici, pentru că mormântul nu i-a fost găsit. „Singurul specialist în viaţă în Sava Brancovici, profesorul Mircea Păcuraru de la Sibiu, estimează că acesta a murit ori în închisoare la Alba Iu