Fondurile pe care le are la dispozitie compania austriaca OMV au ajuns la 5 miliarde de euro in urma vanzarii participatiei detinute in cadrul rivalei MOL. Banii ar putea fi folositi pentru a achizitiona operatiuni diversificate pe segmentul upstream (explorare si productie) in Orientul Mijlociu, Africa sau regiunea Pacificului, generand cresterea actiunilor grupului, potrivit unui raport ING.
ING a revizuit in urcare tinta de pret pentru actiunile OMV la sfarsitul urmatoarelor 12 luni, de la 20,5 euro la 23 de euro, dupa ce grupul austriac a vandut participatia detinuta la compania ungara MOL pentru un pret care a depasit semnificativ valoarea de piata de la acea data.
"Consideram ca o achizitie la un pret atractiv poate reprezenta o influenta pozitiva asupra actiunilor OMV", se arata in studiul prezentat de banca olandeza. Recomandarea ING pentu actiunile OMV a fost metinuta la "pastreaza".
Nu mai este interesata de MOL
Specialistii bancii considera ca OMV nu va incerca o noua tentativa de preluare a MOL, desi dispune de lichiditati care ar acoperi intreaga capitalizare de piata a companiei ungare.
OMV a vandut in martie participatia de 21% detinuta la MOL pentru 1,4 mld. euro, catre compania rusa Surgutneftegaz, dupa ce a incercat timp de doi ani, fara succes, sa preia rivalul din Ungaria. Tranzactia a starnit controverse in Ungaria si Austria. Pretul platit de Surgutneftegaz pentru pachetul de actiuni MOL reprezinta dublul valorii de piata a participatiei de la acea data.
Seful OMV, investigat
Autoritatile din Austria au demarat saptamana trecuta o investigatie privind o achizitie de actiuni efectuata de directorul executiv al OMV Wolfgang Ruttenstorfer, cu putin timp inainte de anuntarea vanzarii unei participatii detinute de catre companie in cadrul rivalului maghiar MOL.
Ruttenstorfer a cumparat actiuni