Povestea lui Daniel Valentin Ceauşescu, prezentată ieri în exclusivitate de EVZ, a stârnit curiozitate şi reacţii dintre cele mai diverse printre cititorii noştri care, într-un număr foarte mare, au dezbătut oportunitatea acestei dezvăluiri. Sursa: Liviu Iolu
Anonimatul perfect în care a trăit nepotul lui Nicolae Ceauşescu (plecat încă din 1990 în SUA, pe când avea doar 8 ani), întoarcerea sa în ţară, dezvăluirea acestui fapt, detaliile discreţiei de care s-a înconjurat de când trăieşte în Capitală şi chiar „moştenirea” de care acesta va beneficia intrigă şi răscolesc trecutul membrilor unei familii care a jucat un rol major în istoria recentă a României.
Una dintre marile legende ale comunismului, demontată de Tismăneanu
Nu mai puţin importantă, legenda conform căreia Valentin Ceauşescu ar fi fost înfiat de fosta familie de dictatori a fost pusă în discuţie, din nou, după ce povestea nepotului lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu a fost, ieri, făcută publică.
Politologul Vladimir Tismăneanu, coordonatorul Raportului de Condamnare a Comunismului, explică pentru EVZ importanţa acestei dezvăluiri în Istoria Recentă a României şi demontează legenda înfierii lui Valentin.
„Iordana şi Valentin s-au trezit în miezul unor conflicte surde”
Vladimir Tismăneanu consideră că, „la două decenii de la prăbuşirea comunismului ca sistem politic şi economic, avem dreptul să cunoaştem natura relaţiilor umane la vârf, dinamica raporturilor interpersonale, legăturile invizibile, dar extrem de semnificative dintre diverşii magnaţi. Este ceea ce a făcut istoricul britanic Simon Sebag Montefiore în lucrarea sa despre cercul intim al lui Stalin. La fel, istoricul rus şi fost disident Roy Medvedev a scris despre «Stalin’s Men», explorând biografiile unor Molotov, Kaganovici, Malenkov etc. Nu mai vorbesc despre scrieri