Previziunile cu privire la spaţiile comerciale ce ar trebui livrate în 2009 au scăzut cu 40% faţă de estimările din vara anului trecut.Cele mai afectate de încetinirea ritmului de dezvoltare a centrelor de cumpărături vor fi pieţele emergente, precum Rusia, Ucraina sau Turcia. Recesiunea economică a dus la scăderea drastică a cererii de spaţii comerciale, pe de o parte, şi a încrederii dezvoltatorilor europeni, pe de alta. În acest context, stocul de spaţii comerciale ce ar fi trebuit să fie livrate în acest an s-a redus cu circa 40%, comparativ cu estimările făcute în vara anului trecut.
Momentan, previziunile pentru 2009 se ridică la un stoc de puţin peste 10 milioane de metri pătraţi, potrivit unui raport recent al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. „Această cifră ar putea fi însă uşor mai scăzută, de vreme ce doar 89% din livrările programate se desfăşoară conform planului”, arată raportul.
Pentru 2010, previziunile sunt sumbre, ajungând abia la 7 milioane de metri pătraţi. „Încetinirea ritmului de dezvoltare va fi evidentă în întreaga Europă, însă pieţele emergente vor fi cele mai afectate.
Rusia, Ucraina şi, într-o măsură mai mică, Turcia, vor suferi consecinţe notabile”, subliniază autorii studiului. În vreme ce, în urmă cu 12 luni, aceste trei ţări deţineau 58% din stocul total anunţat, ponderea s-a redus în prezent până la doar 22%.
Investiţiile, în scădere cu 55%
Evoluţia preconizată pentru următorii ani este o consecinţă firească a scăderii volumului de investiţii în acest sector. Anul trecut a înregistrat un declin de 55% comparativ cu 2007, până la un nivel de 118 miliarde de euro. Pe de altă parte, este de remarcat faptul că segmentul de retail şi-a menţinut ponderea de 27% deţinută în cadrul volumului total al investiţiilor europene.
În ciuda s