Adoptată şi publicată în Monitorul Oficial într-o singură zi, OU 37/2009 prevede că în 32 de zile de la intrarea în vigoare se desfiinţează funcţiile care conferă calitatea de conducător al serviciilor publice deconcentrate. Deciziile de demitere au ajuns deja la cei vizaţi, iar în următoarele 30 de zile intră în vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru funcţiile de conducere, interval în care se vor desfăşura şi concursurile pentru desemnarea noilor şefi.
Metoda Nicolăescu, îmbunătăţită şi adăugită
Aşa-zişii candidaţi vor fi evaluaţi de comisii formate din specialişti în domeniul respectiv, din care va face parte şi câte un reprezentant al prefecturii din judeţ. Funcţiile de conducere vor fi exercitate de acum înainte pe baza unui contract de management, care va fi asimilat contractului individual de muncă. Va avea o durată de maximum patru ani şi va conţine, printre altele, obiectivele şi indicatorii specifici de performanţă. Noii directori trebuie să se angajeze, prin acelaşi contract, să elaboreze strategii conform politicii guvernului şi vor putea fi înlocuiţi foarte uşor în situaţia în care vor fi consideraţi necorespunzători.
Ideea contractului de management nu este nouă. Ea a fost brevetată în 20052006 de fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, în marea acţiune numită reforma spitalelor, când, sub pretextul înlocuirii dinozaurilor din sistem, au fost aduşi în funcţiile de directori oameni ai alianţei portocalii. Şi atunci s-au organizat concursuri pe bază de proiecte de management, s-au încheiat contracte pentru eficientizare, rezultatul fiind doar schimbarea clientelei politice.
Guvernul nu dă o cifră a epuraţilor
Numărul celor vizaţi de Ordonanţa deconcentratelor este incert, cifrele mergând de la câteva mii până la 15.000 de oameni, dar guvernul nu a avansat încă o cifră oficială. Ministerul Muncii dă însă