La Haţeg există o unitate de procesare a cărnii de melc care achiziţionează materia primă de la persoane fizice. În fiecare dimineaţă, sute de hunedoreni pornesc la cules de melci căutând prin şanţurile de pe marginea drumului sau în imediata apropiere a acestora. Este o modalitate prin care mulţi îşi mai rotunjesc veniturile, ţinând cont că pentru un kilogram de melci, adus la centrele de achiziţie, primesc 1, 3 lei.
E adevărat că nu orice specie de melc este bună, dar, după atâţia ani în care au făcut acest lucru, le vine uşor să recunoască specia Helix Pomatia, considerată de francezi o delicatesă. „De mai bine de cinci ani, în perioada aprile-iunie, devin culegător de melci. Parcurg zilnic între 5 şi 10 kilometri pentru a reuşi să adun o cantitate de 10 -35 kilograme. Câştig între 20 şi 50 de lei pe zi, în funcţie de recolta adunată. Important este să pleci dis de dimineaţă pe răcoare, când melcii ies la plimbare. În zilele secetoase găsim foarte puţini melci. Dar ce să facem, trebuie să supravieţuim cumva”, a spus Ilie Hodor, un sătean din comuna Ilia.
Ajung în Franţa
Cu melcii adunaţi, hunedorenii vin la centrele de colectare unde există o sită cu ajutorul căreia se face sortarea.
„Melcul trebuie să aibă un diametru de minimum 28 de milimetri. Deci ce trece prin găuri este refuzat. Marfa este apoi preluată de fabricile de procesare a cărnii de melc”, a declarat Mihai Iuga administratorul unui centru de colectare. O parte dintre melcii strânşi de hunedoreni ajung la fabrica de prelucrare de la Haţeg. „Procesul de prelucrare a cărnii de melc este destul de sofisticat şi presupune o serie de instalaţii industriale foarte scumpe. Aici, la Haţeg prelucrăm, anual, aproximativ 40 de tone de carne de melc. Produsul finit ajunge în Franţa unde pentru un melc gata preparat, francezul plăteşte aproximativ trei euro. Melci