Valoarea de piata a spatiilor comerciale din zonele centrale ale Capitalei s-a depreciat cu 49% in primul trimestru al acestui an, tinand cont de o scadere a chiriilor cu peste 30%, coroborata cu aprecierea randamentului anual pentru care investitorii ar fi dispusi sa cumpere astfel de proprietati, de la 8,5% la 11,5%, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.
Nivelul maxim al chiriei in centrul Capitalei a scazut de la 130 euro/mp/luna la 90 euro/mp/luna.
Astfel, un spatiu de 300 mp inchiriat la nivelul maxim suportat de piata (130 euro/mp in T4 2008, respectiv 90 euro/mp in T1 2009) valora la sfarsitul anului trecut aproximativ 5,5 milioane de euro, in timp ce acum, odata cu scaderea chiriei si cresterea randamentelor, mai valoreaza 2,3 milioane de euro, potrivit datelor firmei de consultanta.
„Cresterea (yield-ului - n.r.) se datoreaza unor cauze multiple: scaderea chiriei de piata, scaderea cererii din partea retailerilor pentru spatiile comerciale stradale, numarul ridicat de spatii neocupate, tendintele generale economice care nu sunt favorabile unei cresteri a consumului in perioada urmatoare", enumera Luiza Moraru, head of retail department al CBRE Eurisko.
In ultimele luni numerosi retaileri si-au inchis unitatile din centrul Bucurestiului, atat pe bulevardele I.C. Bratianu si Magheru, cat si pe Calea Victoriei, zone in care anunturile cu titlul „de inchiriat" se regasesc la tot pasul.
Printre cele mai importante miscari recente au fost restrangerea unitatii fast-food-ului Sheriff's sau inchiderea magazinului de imbracaminte Leonardo, ambele aflate pe bulevardul dintre Piata Universitatii si Piata Unirii, punctul zero al Capitalei.
Valoarea de piata a spatiilor comerciale din zonele centrale ale Capitalei s-a depreciat cu 49% in primul trimestru al acestui an, tinand cont de o