Interpreta de muzică populară Valeria Peter Predescu a murit noaptea trecută, în urma unui stop cardiac.
Citeşte un portret jurnalistic complet al interpretei, bazat pe unul din ultimele interviuri oferite de artistă
Potrivit Agerpres, inima "doamnei cântecului năsăudean", cum era cunoscută Valeria Peter Predescu în rândul iubitorilor de folclor, a încetat să mai bată aproape de miezul nopţii. Era în casa sa din municipiul Bistriţa.
Scurtă biografie
Referent de specialitate în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, culegătoare de folclor, Valeria Peter Predescu a strâns, în cei 35 de ani de carieră, 61 de albume, patru cărţi şi culegeri folclorice, diplome, titluri onorifice şi premii primite în ţară şi la diverse festivaluri folclorice internaţionale.
În municipiul Bistriţa a pus bazele unui grup folcloric format din copii, "Mioriţa", cărora a ţinut să le împărtăşească toate cunoştinţele sale despre muzica şi tradiţiile năsăudene.
Valeria Peter Predescu s-a născut pe 24 octombrie 1947 în satul bistriţean Telciu, de pe Valea Sălăuţei. S-a căsătorit la 15 ani şi a dat naştere la doi băieţi.
În 1972, a început să cânte, iar primele înregistrări le-a făcut la Radio Cluj cu redactorul şi culegătorul de folclor Dumitru Vartic.
În 1973, a realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română cu orchestra Radio, dirijată de George Vancu, iar, în următorul an, a susţinut prima etapă a Concursului "Floarea din grădină".
În 1977, Valeria Peter Predescu a câştigat acest concurs cu maximum de puncte.
În 1974, i-a apărut primul disc mic la Electrecord, cu cinci dintre cele şase cântece pe care le-a înregistrat la Radiodifuziunea Română.
În 1975, a fost invitată la Casa Electrecord de directorul Teodor Cartiş şi a editat al doilea disc mic.