Istoricii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania au sesizat Parchetul Militar Cluj in legatura cu doi fosti subofiteri de Securitate si un fost sublocotenent, acuzati ca i-au torturat si aruncat intr-o groapa comuna pe capii rezistentei anticomuniste care luptau in anii ‘40 in muntii din zona Nasaudului.
Membri ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului au participat ieri in judetul Bistrita-Nasaud la identificarea unei gropi comune in care au fost aruncati dupa executie, in 1949, trei partizani ai organizatiei de rezistenta anticomunista "Garda Alba". Cei trei partizani din Bistrita-Nasaud executati de Securitate inainte de a fi condamnati sunt Ioan Leonida Bodiu, care era conducatorul grupului de rezistenta anticomunista, Ioan Burdet si Toader Dumitru. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, care a cercetat cazul celor trei victime ale Securitatii, a facut publice ieri si numele tortionarilor acestora. Liviu Pangratiu, care era la data comiterii asasinatului sublocotenent de Securitate, Liviu Herta si Traian Seserman, care detineau grade de subofiteri de Securitate in momentul crimei, toti din Bistrita, au fost dati de institut pe mana Parchetului Militar Cluj pentru asasinatul din 1949.
Potrivit istoricilor, in data de 8 iulie 1949, pe un deal de langa satul Nepos, comuna Feldru, din judetul Bistrita-Nasaud, cei trei tortionari, impreuna cu ortacul lor Grigore Pop, precum si cu agentul NKVD Vasile Vianu, trimis pe post de medic legist, i-au torturat cu salbaticie, iar apoi i-au impuscat pe cei trei eroi ai rezistentei anticomuniste din "Garda Alba". Istoricul clujean Gheorghe Petrov povesteste ca tortionarii au batut tarusi de lemn in gura victimelor, apoi au tras cu mitraliera in ele, sub pretextul ca ar fi incercat sa evadeze. Desi cei trei bistriteni au fost executati in data de 8 iuli