Câinii comunitari afectează serios bugetul Spitalului Municipal. Banii care s-au cheltuit anul trecut pe serul antirabic, ce trebuie administrat pacienţilor muşcaţi de maidanezi, nu sunt deloc puţini. În plus, unii dintre făgărăşeni care au fost atacaţi de patrupedele fără stăpân au suferit răni serioase şi au avut nevoie de tratamente îndelungate şi costisitoare.
Zilnic, la Compartimentul de urgenţe al Spitalului Municipal ajung zeci de făgărăşeni muşcaţi de câinii maidanezi. Pentru orice rană provocată de patrupedele fără stăpân, oricât de mică ar fi, oamenii trebuie să fie vaccinaţi antirabic. Unii însă se aleg cu răni mai grave şi, pe lângă vaccin, mai au nevoie şi de alte tratamente. „La Urgenţe, se prezintă zilnic foarte mulţi pacienţi cu plăgi provocate de muşcăturile de câinii fără stăpân. Aceştia necesită îngrijiri medicale. Li se administrează imediat vaccinul antitetanos şi cel antirabic. Apoi, le este tratată plaga. Unele răni se suprainfectează şi e nevoie de tratament cu antibiotic o perioadă mai îndelungată, iar unii pacienţi necesită internare“, a declarat medicul Simona Cornea.
Din banii cheltuiţi de unitatea sanitară numai pentru vaccinul antirabic, spitalul ar fi putut acorda cel puţin o lună tichetele de masă salariaţilor, care, din cauza lipsei de bani, au fost înjumătăţite. „Serul antirabic pe care îl procurăm de la Institutul Cantacuzino Bucureşti este destul de scump. Anul trecut numai pentru acest ser, Spitalul Municipal a cheltuit 30 de mii de lei”, a declarat directorul administrativ al Spitalului Municipal, Mihai Maga.
Până când câinii nu vor mai reprezenta o problemă pentru făgărăşeni, unitatea sanitară va fi nevoită să dea bani din bugetul sărac al spitalului pe tratamentele necesare celor muşcaţi de maidanezi.
(Lavinia GHEORGHE)
Câinii comunitari afectează serios bugetul Spitalului Municipal. Banii care