Patronii din România cred că în următoarele trei luni numărul de angajaţi va continua să scadă, mai ales în cazul întreprinderilor foarte mari, cu 500 de angajaţi şi peste din industria prelucrătoare. Oamenii de afaceri sunt în continuare pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în următoarea perioadă, mai ales în industrie, comerţi şi servicii, în timp ce în cazul construcţiilor ei se aşteaptă la stabilizarea afacerilor, conform unui sondaj de opinie efectuat de Institutul Naţionale de Statistică (INS) în rândul patronilor din România.
Astfel, în timp ce majoritatea dintre ei susţin că metalurgia şi industria chimică vor suferi cel mai mult, sold conjunctural de -77%, respectiv de -48%, mediul de afaceri se aşteaptă ca sectorul construcţiilor, unul dintre cele mai afectate de criză, să se stabilizeze în câteva luni, atât în ceea ce priveşte producţia, cât şi contractele şi comenzile noi. Stabilizarea nu reduce posibilitatea concedierilor din construcţii, mediul de afaceri aşteptându-se atât la scăderea forţei de muncă, sold conjunctural de -8%. Veşti proaste pentru cei care vor să îşi cumpere locuinţe nou construite: oamenii de afaceri se aşteaptă ca stabilizarea construcţiilor să aducă şi o mărire, moderată, de preţuri, sold conjunctural +10%.
Acelaşi sold conjunctural, de +10% se înregistrează şi când vine vorba despre scumpirea produselor din comerţ. (V.R.)
Patronii din România cred că în următoarele trei luni numărul de angajaţi va continua să scadă, mai ales în cazul întreprinderilor foarte mari, cu 500 de angajaţi şi peste din industria prelucrătoare. Oamenii de afaceri sunt în continuare pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor în următoarea perioadă, mai ales în industrie, comerţi şi servicii, în timp ce în cazul construcţiilor ei se aşteaptă la stabilizarea afacerilor, conform unui sondaj de opinie efectuat de Institutu