Creditul privat a continuat sa se contracte in martie, inregistrand chiar o scadere record pentru ultimii ani, cu un miliard de euro sau 2,6%, in timp ce clientii ramasi fara lichiditati au inceput sa isi "sparga" depozitele.
In schimb, creditul contractat de stat (prin administratia centrala ori autoritatile locale) a continuat sa urce intr-un ritm alert, marcand in martie o crestere cu 18%, pana la 29,3 mld. lei (echivalentul a 6,9 mld. euro), potrivit datelor BNR. Trezoreria imprumuta agresiv bani de pe piata interbancara, pentru a finanta deficitul bugetar enorm de anul trecut.
Atat firmele, cat si companiile au inregistrat in martie scaderi ale creditelor contractate. Creditul neguvernamental a coborat la 202 mld. lei (47,8 mld. euro) la sfarsitul lui martie, fiind egal impartit intre firme si populatie. Practic, bancile vand acum mai putine credite decat insumeaza ratele pe care clientii le ramburseaza lunar, astfel ca soldul total inregistreaza scaderi. "Dobanzile au scazut si bancile au devenit mai dornice sa dea credite. Lucrurile tind deja sa se stabilizeze. Aprilie poate o sa aduca o revigorare, pentru ca au venit mai multe banci cu oferte si promotii pentru credite", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Cresterea anuala a creditului neguvernamental a incetinit la 15% (in termeni reali), fata de 53% in martie anul trecut. In ultimele 12 luni creditul in lei a urcat cu numai 5%, iar cel in valuta cu 16% (calculat in euro).
Bancile trebuie acum sa se bazeze pe depozitele atrase pe plan local pentru a-si finanta dezvoltarea afacerilor, in conditiile in care grupurile straine din care fac parte nu mai sunt interesate sa pompeze bani in regiune.
Clientii si-au redus depozitele in martie, soldul coborand la 154 de miliarde de lei (36,4 mld. euro), ceea ce arata ca potentialul local de economisire este modest. @N_