Textul acestui cod a fost elaborat de specialişti din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi va fi supus dezbaterii publice, el fiind postat pe site-ul MAI.
În conţinutul proiectului Codului de etică şi deontologie al poliţistului se precizează, printre altele, că în raportul cu cetăţeanul, organul de poliţie trebuie să fie politicos dar ferm.
Totodată, poliţistului îi este interzis să recurgă, să încurajeze sau să tolereze acte de tortură, tratamente şi pedepse inumane sau degradante, constrângeri fizice ori psihice. Mai mult chiar, dacă un poliţist află despre un coleg de breaslă că ar fi procedat aşa este obligat, conform codului, să informeze superiorii.
Utilizarea forţei este o măsură excepţională, iar acţiunile de forţă se vor subordona unor principii stipulate în actul normativ.
Potrivit codului, poliţiştii nu se pot folosi de funcţia deţinută în interes personal, şi se supun normelor în vigoare privind conflictul de interese. Ei nu au voie să utilizeze numele sau imaginea proprie în acţiuni publicitare sau în scopuri electorale şi nici să întreţină relaţii apropiate cu persoane care încalcă, în mod repetat, normele de convieţuire socială.
Relaţia cu presa va fi asigurată de un compartiment de profil în cadrul căruia vor fi desemnaţi poliţiştii care vor furniza informaţiile solicitate de jurnalişti. Pentru încălcarea normelor prevăzute de noul Cod de etică şi deontologie şi dacă faptele nu sunt infracţiuni, poliţiştii vor răspunde disciplinar. Comentarii (0) Scrie comentariu (va rugam aveti rabdare pana acesta va fi moderat)
Nume
Comentariumicsoreaza | mareste
Am citit si accept Regulile pentru postarea comentariilor.
Adauga comentariu
Va rugam activati JavaScript pentru a posta un comentariu
Textul acestui cod a fost elaborat de specialişti din cadrul Ministerului Admin