* conducerea DSVSA a dispus monitorizarea tuturor unităţilor de creştere şi îngrăşare a porcilor
În scopul prevenirii apariţiei gripei porcine, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila a dispus ca, începând din data de 27 aprilie 2009, să se intensifice monitorizarea, de către medicii veterinari oficiali, a tuturor unităţilor de creştere şi îngrăşare a porcilor.
Se va pune accent pe înăsprirea aplicării normelor de biosecuritate, cu accent deosebit pe circulaţia persoanelor şi a introducerii de animale nou achiziţionate, în special din afara graniţelor ţării.
Gripa porcină este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, ce afectează suinele de toate vârstele. Clinic, se manifestă prin febră, tuse, respiraţie dificilă. Contaminarea se face direct, prin coabitare între porcii bolnavi şi convalescenţi cu porcii receptivi, iar pătrunderea în organism a virusului se face pe cale aerogenă, prin inhalarea particulelor virulente. Apariţia şi răspândirea bolii sunt favorizate de timpul rece şi umed, ceea ce explică prezenţa bolii primăvara şi iarna, boala având o contagiozitate mare, cuprinzând aproape în totalitate porcii dintr-o unitate. "În ceea ce priveşte riscul transmiterii influenţei porcului la om, literatura de specialitate semnalează un singur episod, în anii 1918-1919, produs de subtipul H1N1", se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Brăila. Potrivit specialiştilor acestei instituţii, prevenirea apariţiei bolii se face prin carantina profilactică a animalelor nou achiziţionate, asigurarea condiţiilor de igienă în adăposturi, evitarea supraaglomerării, executarea dezinfectărilor profilactice.
Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, a explicat că acţiunea ANSVSA este bine venită. Însă, a spus Caruz, ANSVSA trebuie să informeze corect populaţia, în privinţa măs